SÜTYEN KULLANIMIYLA İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR!

Şüphesiz ki kadın iç giyimin vazgeçilmez parçalarından biri de sütyenler! Hem sağlık açısından hem de estetik açıdan kadınların hayatında önemli bir rol oynayan sütyenler kadın gardıroplarının en ‘’onsuz yapamam’’ parçaları arasında yer alıyor. Durum böyle olunca sütyenin iyi ve kötü yönleri, bakımı ve hangi modelin kime yakışacağı gibi sorular kadınlar arasında merak konusu oluyor. E bu kadar soru işareti arasında yanlış bilgiler de kulaktan kulağa hızla yayılıyor!

Dagi Blog olarak hem yanlış bilgilerin önüne geçmek hem de aklındaki soru işaretlerini gidermek için “Sütyen kullanımıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar” konusunu senin için radarımıza aldık. Rehber niteliği taşıyan yazımız için hazırsan, işte başlıyoruz!

  • Sütyen kullanımıyla ilgili en yaygın bilinen yanlışlardan biri, tek bir sütyenin her kombinle kullanılabileceği düşüncesi... Ancak gün içerisinde yapacağın her aktivite için ona özel tasarlanmış sütyen modellerinin var olduğunu hatırlatalım. Mesela şık bir görünüme sahip olan dantelli sütyen modelleri, günlük kullanım için idealken bu sütyenleri spora giderken kullanamazsın. Onun yerine spor için rahat bir kullanım sunan sporcu sütyen modellerini tercih ederek konfor alanını genişletebilirsin.
  • Sütyenlerle ilgili doğru bilinen diğer bir yanlış da sütyenin bol olması gerektiğidir. Bu fikir, her ne kadar sütyenin daha rahat olacağı hissini verse de sanılanın aksine olması gerekenden daha büyük ve bol olan bir sütyen, pot bir görüntü oluşturacağı gibi aynı zamanda göğüslerinin sarkmasına da neden olabilir. Bu nedenle sütyen ölçün ne çok sıkı ne de çok bol, tam bedenine göre olmalı! 
  • Sütyenlerle ilgili en yaygın olan söylentilerden biri de balenli sütyenlerin sağlık problemlerine yol açtığıdır. Ancak gerçek, bunun tam tersi! Balenli sütyen modelleri, sağlık açısından bir sorun yaratmadığı gibi aksine destekleyici özellikleri sayesinde büyük göğüslü kadınların sırt ağrılarını azaltıyor.
  • Sütyen kullanımıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında en popüler olanlardan biri de “beyaz kıyafetlerin altına beyaz sütyen giyilir” cümlesi olabilir. Peki ya beyaz kıyafetlerin altına giyilen beyaz sütyenlerin koyu renkli sütyenlerden daha çok belli olduğunu söylesek? Evet, yanlış duymadın! Beyaz tişört ya da gömlek giydiğinde altında sütyeninin belli olmasını istemiyorsan, cilt tonuna yakın renkte olan nude, soluk pembe ya da açık kahverengi sütyenler giymelisin.

Sütyen Seçiminde Ölçünün Önemi

Sütyen ölçüsü, sütyen alırken dikkat etmen gereken en önemli konuların başında geliyor desek çok da abartmış sayılmayız. Kendi bedenine uygun bir sütyen seçmediğinde birtakım sıkıntılarla karşılaşman maalesef ki kaçınılmaz bir durum. Bu sıkıntılar estetik açıdan kötü bir görünüm yaratırken bir yandan da de fiziksel rahatsızlıklara neden olarak gün boyu diken üstündeymişsin gibi hissetmene sebep olabilir. 

Fazla sıkı olan bir sütyen seçimi yaptığında, sütyen göğüslerine baskı yapacağı için bel, boyun, göğüs ağrısı ve ciltte tahriş gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsin. Aşırı bol bir sütyen ise kıyafetlerin altında çirkin bir görünüm yaratır ve göğüslerinin sarkmasına yol açar. Tüm bu sebeplerden dolayı göğüs ölçünü doğru bir şekilde almalı ve bedenine tam oturacak bir sütyen modelini seçmelisin.

Peki “doğru sütyen ölçüsü nasıl alınır?” dediğini duyar gibiyiz. Öncelikle bu işlemin yalnızca birkaç dakikanı alacağını söyleyerek seni rahatlatalım. Sonra da sütyen bedenini hesaplarken beden ölçünle birlikte cup ölçünü alman gerektiğini hatırlatalım. Mezurayı göğsünün altından çepeçevre dolayarak beden ölçünü, göğüslerinin üzerinden çevreleyerek de cup ölçünü alabilirsin. İşte bu kadar kolay! Artık sütyen ölçünü biliyorsun!

Son olarak, göğüs ölçünün yıldan yıla değişebileceğini de hatırlatalım. Yaşlanma, hamilelik, kilo alma veya verme gibi faktörler sütyen bedenini etkileyebilir. Yılın belirli aylarında göğüs ölçünü alarak sütyen bedenini doğru seçebilirsin. 

Göğüs Şekline Uygun Sütyen Seçimi Nasıl Yapılır?

Her kadın, senin de tahmin edeceğin üzere farklı göğüs şekillerine sahip... Bu durumda her kadının ihtiyacı olan sütyenin de göğüs tipine göre farklılık göstereceğini söyleyebiliriz. Göğüs şekilleri, göğüslerin boyutuna, aralarındaki mesafeye ve biçimlerine göre değişiyor. Sen de göğüs şeklin nasıl olursa olsun, ona uygun olarak tasarlanmış sütyen modelleri ile ideal görünüme kavuşabilir, sütyen deneyimini daha konforlu hale getirebilirsin. Peki göğüs şekline uygun sütyen seçimi nasıl yapılır?

Göğüs şekline uygun sütyen seçimi yapabilmen için öncelikle göğüs şeklini net bir şekilde tanıman gerekiyor. Eğer göğüslerin büyük ve dolgunsa bu durumda göğüsleri daha büyük ve dik gösteren destekli sütyenler yerine toparlayıcı sütyen modellerini tercih edebilirsin. Ayrıca sporcu sütyen modelleri ile aranı sıkı tutarak gün boyu konfor alanını genişletebilirsin. 

Tam tersi, birbirinden ayrık göğüslere sahipsen; göğüslerinin şeklini alan ve onları destekleyen balenli sütyen ya da balkonet sütyen modellerini tercih edebilirsin. Eğer göğüslerin arasındaki aralık fazlaysa ve göğüslerini büyük göstermek istiyorsan; göğüslerine daha dolgun ve dik bir duruş sağlayacak push-up sütyen modellerini kullanabilirsin.

Yayvan ve sarkık göğüslerini toparlamak için push-up sütyen modelleri tercih edebileceğin gibi göğüslerinin aşağı sarkmasını engellerken aynı zamanda estetik bir görünüm sağlayan bralet sütyen modellerini de kullanabilirsin. Eğer atletik göğüs şekline sahipsen, yani göğüslerin daha geniş ve kaslıysa, balensiz sütyen ve lazer kesim sütyen modelleri ile ideal bir görünüm elde edebilirsin.

Her Kıyafetin Sütyeni Farklıdır! Kıyafete Uygun Sütyen Seçimi

Tüm kıyafetlerimizin altına tek bir sütyen modelini kullansak ne kadar kolay olurdu, değil mi? Maalesef güzellik, o kadar kolay elde edilmiyor. Ancak hangi kıyafetin altına hangi sütyeni giymen gerektiğini ele aldığımız bu başlığımıza göz atarak kıyafete uygun sütyen seçimi sürecini kendin için daha kolay bir hale getirebilir, göğüs tipine uygun sütyeni seçerek kıyafetinin üzerinde daha iyi durmasını sağlayabilirsin. Peki kıyafete uygun sütyen seçimi nasıl yapılır?

Eğer gideceğin yer için saten bir elbise seçtiysen, sütyen seçiminde de hassas olmalısın. Saten kıyafetlerin çok yumuşak, narin ve iz belli eden bir kumaşa sahip olduğu malum. Bu nedenle saten kıyafetler giydiğinde altında iz bırakacak dikişli veya dantelli sütyen modellerinden şiddetle uzak durmanı öneriyoruz. Saten, ipek ve şifon gibi ince kumaşlı kıyafetlerinin altına hiçbir şekilde iz bırakmayacak lazer kesim sütyen modellerini tercih ederek kötü görünümlerin önüne geçebilirsin.

Dekolteli kıyafetler ise sütyen seçiminin en önemli olduğu kıyafet modelleri arasındaki sarsılmaz konumunu koruyor. Dekolteli kıyafet giymek kadınların tercih etmeden önce durup bir defa daha düşündüğü bir durumken bir de altına giyilecek sütyen modeline karar vermek başlı başına bir seçim süreci gerektiriyor. Ancak paniğe gerek yok! Kombinine dahil edeceğin dekolteli parçaya karar verdiysen, seçeceğin sütyen modelinde sana yardımcı olabiliriz! Eğer askısız veya ince askılı bir dekolteli kıyafet giymeye karar verdiysen, straplez sütyen modellerini işbirliğine davet edebilirsin. Silikon balenleri sayesinde vücuttan kaymayan straplez sütyenler ile sen de dekolteli kıyafetlerdeki hoş olmayan askı görünümünün önüne geçerek tüm meraklı bakışları üzerinde toplayabilirsin.

Eğer derin göğüs dekoltesine sahip bir parça seçtiysen dolgulu sütyen modelleri ile aranı sıkı tutabilirsin. Göğüslerinin daha dolgun ve büyük görünmesine yardımcı olacak dolgulu sütyen modelleri ile sen de girdiğin ortamların ısısını yükseltebilirsin. Seçimin sırt dekolteli bir kıyafetten yanaysa, yapışkanlı silikon sütyen modellerine göz kırpabilirsin. Yapışkanlı sütyenleri kombinlerine dahil ederek sırt dekoltesinden görünen şerit görünümünün önüne geçerek daha elegan görünümler elde edebilirsin. Seçeceğin kıyafete uygun sütyeni hemen bulmak için ise Dagi’ye gelebilirsin.